Hoće li se naći novci

Građanima nedostaje hlad, a Gradu novci

Hoće li se naći novci za hlad u Mostaru?
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 06. 2023. u 12:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odavno je poznato da u Mostaru nedostaje hlada, a najbolji pokazatelj za to je 'sunčana dolina' u Sjevernom logoru.

Drveće bi trebalo biti spas od urbane betonske džungle koja je se proširila u Mostaru.

Stabla daju onu slatku, spasonosnu, prijeko potrebnu, gustu hladovinu koja pomaže rashlađenju grada, to je mjesto zaštićeno od pregrijavanja od asfalta i betona, samim tim trebalo bi nam olakšati tijekom vrućina po kojima je Mostar inače dobro poznat.

Svjetski gradovi zbog ubrzanog zagrijavanja odlučili su uložiti u 'prirodnu klimatizaciju i hladiti se drvećem, no u gradu na Neretvi, unatoč nekim zamjenama i novim sadnjama, drveća kronično nedostaje.

Skupa investicija

Prometnica od Novog mosta kroz Sjeverni logor - Kampus jedna je od površina koja nema prijeko potrebnog hlada, a za sadnju drvoreda potrebna je velika investicija.

Bojan Spasojević viši stručni suradnik za zelene površine u Gradu Mostaru za Bljesak.info je rekao kako postoji projekt za popunu drvoreda na za to je potrebno namjenski pronaći sredstva.

''Tu mi kao Grad nemamo cijelu površinu. Zadnja sadnja koja je bila su četiri japanske trešnje u parku u u Sjevernom logoru. Sjeverni logor - cesta ima napravljen projekt iz 2018. godine za popunu drvoreda, ali je potrebno 220 stabala i kompletna zamjena zemljišta'', kazao je Spasojević, navodeći kako je to skupa investicija.

Kronični nedostatak stabala

Stabla koja se planiraju saditi su preko 300 maraka i namjenski bi se novci trebali naći za to, rekao je Spasojević koji će pokušati ažurirati tu aplikaciju preko gradonačelnika i na vijeću.

Inače, 2019. godine Spasojević je u pokušaju očuvanja zelenih površina Mostara pokušao ukazati na konstantno 'nasilje' nad stablima i zelenim površinama u Gradu. Tada je iznio podatak da Mostaru nedostaje milijun stabala s obzirom na broj stanovnika i s obzirom na to da se nalazimo u osmoj klimatskoj zoni i da nam je potrebno negdje između 9 do 11 stabala po stanovniku.

Foto: Bljesak.info / Prometnica u Sjevernom logoru
Kopirati
Drag cursor here to close